лого на добър спа хотел Персенк

За Девин и водата

ПЕРЛАТА НА РОДОПИТЕ

България е в топ дестинациите на Европа, основно заради лечебните качества на минералните води и кал находищата, нямащи еквивалент в Европа.

У нас има между 700 и 1000 минерални извора и множество балнеокурорти, в които процедурите и климатът действат оздравително на редица заболявания.
Представяме на вашето внимание магията на минералната вода в Девин – перлата на Родопите.

Благоприятен климат, девствена природа, природни феномени, разнообразна растителност – над 1800 растителни вида, богато разнообразие от животински видове – над 260 вида птици, 73 от тях включени в Червената книга на България – това са основните характеристики на Родопите, които я правят уникална.

В Родопите се намират едни от най-красивите и живописни места в България. Тучни поляни в невероятни нюанси на зеленото се редуват с тъмни иглолистни гори, стръмни канари и живописни каньони. Ако има дестинация, която си струва да бъде посетена през всеки сезон от годината, то това със сигурност са Родопите.

На територията на Родопите се намират големи курортни места – Велинград, Юндола, Нареченски бани, Пампорово, Смолян, Батак, Цигов чарк, посещавани заради минералните си води, ски пистите или девствената природа.

Пътувайки по живописното поречие на река Въча и един от най-големите у нас язовири – Въча, стигаме до Девинската планина – планински рид в Западни Родопи.

град Девин - Перлата на родопите

В полите на Родопите, сред малка хълмиста котловина, на двата бряга на Девинската река е разположен град Девин. Малко градче с чист планински въздух, в което се докосваш до спокойствието и красотата на Родопите.

Микроклиматът му е един от най-здравословните – скалистите и зелени възвишения предпазват града от студените и силни ветрове. Зимите са изключително меки, а летата – прохладни. Районът е без промишлени замърсявания.

Съчетанието на лековитите качества на климата и минералните води и девствената природа правят Девин един от най-големите балнеоклиматични курорти на България още от миналия век.

Анализ на минералната вода в град - Девин

от доклада Елза Зарева – Национална балнеотуристическа федерация

Неслучайно една от най-продаваните у нас и чужбина бутилирана българска минерална вода е Девинската.

Водата е с температура над 40° С и притежава уникален баланс на минерали, висока алкалност (рН = 9,48), приятен вкус и ниска минерализация. Характеризира се като:

Стабилен физико-химичен състав и свойства.
Водата е подходяща за външно и вътрешно приложение и инхалации.

В зависимост от начина на приложение минералната вода е използва за лечение на заболявания на:

Минералната вода се използва още за спортна и обща профилактика и закаляване.

спа хотел ПЕРСЕНК

Хотелът е разположен в центъра на град Девин на изключително достъпно място. Предлага спокойствие и уют в
стилна атмосфера , подходяща за почивка и профилактика целогодишно. Носител на награди Балнеохотел на
годината , СПА хотел на годината , Най-добър 5 звезден хотел.

Разполага с 82 помещения за настаняване , разположени на пет етажа с раздвижена архитектура , с
великолепна панорама към града и планинските склонове. Всички помещения за настаняване са елегантно
обзаведени с големи единични или двойни легла и предлагат лукс и комфорт.

Оборудвани са с мини барове, телевизори , телефони , сейфове . Баните са големи и разполагат с душ
кабини и вани. По-голямата част от помещенията за настаняване са с тераси.

Хотелът , както и целият Девин , са захранени със слабо минерализирана
вода . Целият комплекс е достъпен за хора с двигателни увреждания и се
намира на 200 метра от МБАЛ Девин.

СПА центърът включва широк спектър от удобства и съоръжения за провеждане на модерен оздравителен туризъм :

Процедурите се извършват по индивидуално съставени програми под лекарски контрол.

ловен дом девин

За хората, които предпочитат уединение, предлагаме настаняване в Ловен дом Девин, разположен по поречието на Девинска река. Красивата природа и величествената планина правят Ловен дом предпочитано място. Разполага със 6 двойни стаи, оборудван е със сауна и джакузи, има зала за хранене и механа-бар. 

лечение и забавление

Акцентираме и на възможностите, които дава регионът за забавления във времето извън процедурите в рехабилитационните центрове. Какво по-добре от това да се лекувате или поддържате здравето си, като се забавлявате? В зависимост от своите интереси и възможности нашите гости могат да избират забавления за свободното си време.

Районът е изключително подходящ за еко туризъм. Гостите могат да се разходят по Еко пътека „Струилица – Калето – Лъката”, на която се намира Самодивското пръскало. Пътеката е уникална, атрактивна и минава над самата река чрез мостове. Намира се е в ловен резерват и с просто око може да се видят балканска пъстърва и раци.

Могат да посетят местността „Калето”, където се намират развалините на стара българска крепост от VI-VIII век, местността „Лъката” е установено средновековно селище. И двата обекта са със статут на паметници с местно значение и са под специална закрила. Гостите могат да видят още природните забележителности Слона и Момата, както и панорамната площадка Орлово око.

ловно стопанство

На територията на района има Ловно стопанство. Любителите могат да ловуват. 

Тук е отстрелян най-ценният екземпляр дива коза досега, с рекордните 132 точки по скалата за оценка на трофеи.

Термален аквапарк персенк

С гордост представяме Термален аквапарк Персенк, изцяло захранен с Беденска минерална вода, чиято температура при извиране е 76°С. Гостите могат да плуват, плажуват, да се забавляват и лекуват едновременно в първия в България термален аквапарк.

Беденска минерална вода

Минерална вода „Беденски минерални бани” има сравнително ниска минерализация, ценен физико–химичен състав, висока температура (76° С) и достатъчен дебит. Характеризира се като флуорна, силициева, въглекисела, хидрокарбонатно–сулфатно –хлоридно–натриева, калциево–магнезиева, със съдържание на радон, литий и желязо. Препоръчва се предимно за физикално лечение и профилактика на заболявания на опорно–двигателния апарат и нервната система:

Дегенаривни заболявания – артрози, асептични некрози; възпалителни ставни заболявания в ремисия; състояния след травми и операции; заболявания на меките тъкани – дистрозии, тендовагинити, миозити; вибрационна болест и др.

Периферна – плексити, радикулити, дискова болест, лумбалгии и др.; Функционални нервни заболявания – неврози, мигрени, реактивни депресии, нервно – вегетативни дистонии.

Хронични заболявания на стомашно –чревния тракт,  жлъчно–чернодробните пътища, на отделителната система и др.

Водата е хидрокарбонатно-сулфатно-натриева, с повишено съдържание на въглероден двуокис (204 мг/л.) и минерализация 1,7-1,8 г/л.Термоминералното находище „Беденски бани“ е интересно и ценно поради химическия си състав, високата температура и балнеолечебните си качества. Съдържанието на малко разтворен CO отнася към слабо газираните въглекисело-азотни води. Съхранението и използването на водата е от национално значение.

Минериалната вода според физикохимичните си характеристики има следните приложения:

– За питейно приложение – подходяща е при стомашно–чревни заболявания, жлъчно–чернодробни заболявания, бъбречно–урологични заболявания и различни видове диабети.

– За външно балнеологично приложение – при заболявания на опорно-двигателния апарат, нервната система, половата система, съредчно-съдова система и кожни заболявания.

– За инхалационно приложение – при заболявания на дихателната система.

статистически данни

ЗАЩО ДА РЕЗЕРВИРАТЕ ДИРЕКТНО ПРЕЗ САЙТА?

ПРЕДИМСТВА