Каква ще бъде програмата на Роженски събор 2019?

От 19 до 21 юли 2019 г. на поляните край родопския връх Рожен се провежда поредното издание на традиционния Роженски събор, който е с над 120-годишна история. Програмата през трите дни на събора е амбициозна и разнообразна. И тази година надпяването – конкурс на певци, инструменталисти и танцьори, е основният акцент, а прочутият гайдарски оркестър „100 каба гайди“ се очаква отново да огласи роженските поляни. Всеки ден по обед ще се извива голямото хоро, а най-големият трибагреник от над 8000 кв. метра ще украси родопския връх. Кулминация на надпяването ще бъде спектакълът „Звезден Рожен“.

Вторият акцент на събора през 2019 г. е животновъдството. През трите дни на Рожен ще има и специализирани изложения: на селскостопанска техника и оборудване; на животни – овце, крави, биволи, кучета; на млечни и месни храни от фермата и традиционни родопски ястия, дегустации. Организаторите са предвидили и различни атрактивни състезания като фермерски надпревари, нестинарски надигравания, конни надбягвания, спектакли на прабългарска школа „Бага-Тур“. Пред очите на публиката багатурите ще вдигнат свой лагер от юрти, ще демонстрират бойни умения, древни танци и ритуали. Ще има и конкурс за атрактивна родопска носия (мъжка, женска и детска) и атрактивното й представяне. Надслов тази година е „Събор на народното творчество и животновъдство „Рожен 2019“.

Събитието е обичано от родопчани и е много популярно не само в цялата страна, но и навсякъде, където има българи. За чужденците това е една вълнуваща среща с красотата на Родопа и с българската етнокултура. Хиляди хора се стичат към обширните родопски поляни в средата на юли и оферти на хотели за събора на Рожен има много, но резервациите за нощувки в близките селища приключват месеци преди събитието.

СПА хотел Персенк е подготвил специална оферта по време на събора

СПА хотел „Персенк“ е подготвил за своите гости специална оферта за събора на Рожен от 19 до 21 юли, включваща, освен нощувка със закуска и вечеря, и безплатен СПА пакет. Луксозният хотелски комплекс се намира в най-известния балнеоклиматичен курорт в Родопите – Девин, на 45 км от Роженските ливади.
СПА хотел „Персенк“ предлага на гостите си настаняване в уютни двойни стаи и апартаменти сред прохладата на борови гори и на метри от термалния аквапарк „Персенк“. СПА пакетът включва ползването на минерални басейни, джакузи, сауна парк, фитнес, приключенски душ, зона за релакс, шезлонги. За най-малките гости са предвидени детска занималня с аниматор и вътрешен детски кът в близост до лоби бара. В хотела се ползват безплатен интернет и паркинг. От началото на юни в аквапарка на хотелския комплекс отвори врати ресторант-градина „Модър“.

Минералната вода в СПА хотел Персенк е от басейните на девинската вода (37-42 градуса С при извора) и беденската вода (76 градуса С). Лечебните свойства на водите лекуват дегенеративни заболявания на опорно-двигателния апарат, заболявания на нервната система, на сърдечно-съдовата система, кожни проблеми, заболявания на половата система и на стомашно-чревните пътища, диабет и др.
Девин е разположен на 710 м надморска височина и в близост до него са архитектурния резерват Широка лъка, Ягодинската пещера, пещерата Дяволското гърло, екопътека Лъката, Триградското ждрело.

От Роженските ливади до Девин и СПА хотел „Персенк“ има два подхода – единият е през Проглед, Пампорово и Широка лъка, а другият, по-дългият, е през Соколовци, Смолян, Превала, Стойките, Широка лъка.