лого на добър спа хотел Персенк

бЛОГ

Легендата за орфей и евридика

Легендата за Орфей и Евридика

Легендата за Орфей и Евридика е една от най – вълнуващите любовни истории, доказваща, че любовта е най – възвишеното човешко чувство. Историята се е съхранила и до днес, показва ни силата на човешките взаимоотношения и ни учи да ценим всичко, което имаме. СПА Хотел Персенк се намира в земите на Орфей и ние от екипа много искаме да Ви ги покажем. А ето и самата история:

Прочутият певец Орфей живеел в Тракия, син на речния бог Еагър и красивата Калиопа. Имал за жена прелестната Евридика, която обичал силно. За жалост красивата им любов не траяла вечно. Малко след тяхната сватба, Евридика, заедно с нейните приятелки, отишла да бере цветя на зелена полянка. Змия ухапала младата невяста и скоро тя издъхнала. Чул Орфей тъжните викове на девойките и отишъл да види какво се е случило. Когато зърнал бездиханната си съпруга, Орфей заплакал и запял най – тъжните си песни. Не след дълго решил да слезе в царството на мъртвите и да потърси своята любима. Не можел и миг да живее без обичната си жена и щял да се примоли на Хадес и Персефона да му върнат Евридика.

Спуснал се прочутият певец през пещера, тъмна и страшна към свещената река Стикс. Чували се около него стоновете на сенките долу, тъжни като ромона на есенен дъжд. Помолил Харон да го откара с ладията си, но той не пожелал. Орфей засвирил на златната си лира омайна песен. Разчувствал се Харон и го откарал на другия бряг. Свирил Орфей, не спирал, а сенките идвали все повече, за да чуят песента му.
Стигнал Орфей тъмното царство и запял песен, в която се разказвало за неизживяната му любов с неговата жена. Хадес чул красивите слова и попитал певеца защо е дошъл при него. Обещал му да изпълни всяко негово желание, бил омагьосан от гласа и песните му. Разказал ангелогласният певец историята си.
Легендата гласи, че Хадес се съгласил да върне Евридика при Орфей, но му казал, че трябва да върви след бог Хермес, докато са в подземното царство без да се обръща назад. Обърне ли се, ще прибере Евридика отново при себе си.

Тръгнали и най – отпред вървял Хермес, след него Орфей и накрая Евридика. Дълго вървели, а влюбеният мъж се страхувал, че не чува стъпките на красивата си невяста. Страхувал се тя да не се е изгубила в царството на тъмните сенки. Накрая видели светлина, показваща пътя към горния сват. Орфей не издържал и се обърнал назад, а след него тихо стъпвала любимата му жена. Протегнал ръка към нея, но изведнъж сянката й започнала все повече да се отдалечава. Загубил завинаги любовта си Орфей. Решил да се върне долу и пак да помоли Хадес да му върне съпругата. Този път Харон не пожелал да го откара през реката на другия бряг.

Седем дни плакал Орфей, не се хранил, пял най – тъжните си песни и накрая се върнал в Тракия.
Минали цели четири години от смъртта на Евридика, а певецът й останал верен, не поглеждал друга. През една красива пролет Орфей стоял на един хълм, лирата лежала в нозете му, взел я той и засвирил. Замряло всичко наоколо, слушайки песните му. Изведнъж се чули викове и смях, приближили се вакханките, поклоннички на бог Дионис. Едната се провикнала:
– Ето го женомразеца!

Започнали да замерят певеца с камъни, нахвърлили се върху него и разкъсали тялото му. Издъхнал божственият певец, душата му отлетяла към царството на тъмните сенки. Там се срещнал отново с Евридика, неговата единствена и голяма любов. Прегърнал я и силно я притиснал към себе си. От този момент Орфей и Евридика останали завинаги заедно.
Това беше легендата за Орфей и Евридика…силна, разтърсваща и неповторима. Ако и Вие искате да минете по стъпките на тези двама влюбени, елате при нас, ние от СПА Хотел Персенк ще Ви заведем. Ще разкрием пред Вас магията и красотата на местата, където е творил Орфей и ще бъдете по – влюбени от всякога!

ДЕВИН Прогноза за времето

Топ оферти

Получавайте първи
най-добрите оферти!

ЗАЩО ДА РЕЗЕРВИРАТЕ ДИРЕКТНО ПРЕЗ САЙТА?

ПРЕДИМСТВА