лого на добър спа хотел Персенк

бЛОГ

Легендата за Орфей и Евридика

Легендата за Орфей и Евридика до днешни дни все още вълнува с дълбоката си емоционалност и е една от най – пленителните любовни истории, доказваща, че любовта е най – възвишеното чувство.

Историята се е запазила до днес, показва ни силата на човешките отношения и ни учи да пазим всичко, което имаме.СПА Хотел Персенк се намира в земите на митичния певец Орфей, влюбен в своята Евридика и ние от екипа на хотела много искаме да Ви разкажем тяхната история. Прочутият певец Орфей живеел в Тракия, син на речния бог Еагър и Калиопа. Негова жена била прелестната Евридика, която Орфей обичал силно. За жалост красивата им любов не продължила много.

Малко след тяхната сватба, Евридика и нейни приятелки отишли да берат цветя на зелена слънчева полянка. Отровна змия ухапала младата невяста и тя издъхнала. Чул Орфей тъжните викове на девойките и отишъл да види какво се е случило. Когато зърнал бездиханната си съпруга, Орфей заплакал и запял най – тъжните си песни. Решил да слезе в царството на мъртвите и да потърси своята обичана жена. Не можел и миг да живее без любимата си и щял да се примоли на Хадес и Персефона да му върнат безценната Евридика.

Спуснал се ангелогласният певец през пещера, тъмна и страшна, към свещената река Стикс. Около него се чували стоновете на сенките долу, тъжни като ромона на есенен дъжд. Орфей помолил Харон да го откара с ладията си, но той не пожелал. Орфей засвирил на златната си лира омайна и нежна песен. Разчувствал се Харон и го откарал на другия бряг. Свирил Орфей, не спирал, а сенките идвали все повече и все по – близо, за да чуят песента му.

Стигнал Орфей тъмното царство и запял песен, в която се разказвало за неизживяната му любов с неговата Евридика. Хадес чул красивите слова и попитал певеца защо е дошъл при него. Обещал му да изпълни всяко негово желание, бил омагьосан от гласа и песните му. Разказал прочутият певец историята си с тъга в очите.

Легендата гласи, че Хадес се съгласил да върне Евридика при Орфей, но му поръчал да върви след бог Хермес, докато са в подземното царство, без да се обръща назад. Обърне ли се, ще прибере Евридика отново при себе си. Тръгнали и най – отпред вървял Хермес, след него Орфей и накрая Евридика. Дълго вървели, а влюбеният мъж се уплашил, че не чува стъпките на красивата си невяста. Страхувал се тя да не се е изгубила в царството на тъмните сенки. Накрая видели светлина, която показвала пътя към горния свят.

Орфей не издържал и се обърнал назад, а след него тихо стъпвала любимата му жена. Протегнал ръка към нея, но изведнъж сянката й започнала да се отдалечава. Загубил завинаги любовта си Орфей. Решил да се върне долу и пак да помоли Хадес да му върне Евридика. Харон не пожелал да го откара през реката на другия бряг. Седем дни плакал Орфей, не се хранил, пял най – тъжните си песни и накрая се върнал в Тракия. Минали цели четири години от смъртта на непрежалимата му Евридика, а певецът й останал верен, не поглеждал друга жена. През една красива пролет Орфей стоял на хълм, лирата лежала в нозете му. Взел я и засвирил. Замряло всичко наоколо, слушайки песните му. Изведнъж се чули викове и смях, приближили се вакханките, поклоннички на бог Дионис.

Едната се провикнала:
– Ето го женомразеца!

Започнали да замерят певеца с камъни, нахвърлили се върху него и разкъсали тялото му. Издъхнал божственият певец, душата му отлетяла към царството на тъмните сенки. Там се срещнал отново с Евридика, неговата единствена и голяма любов. Прегърнал я и силно я притиснал към себе си. От този момент Орфей и Евридика останали завинаги заедно.

Това беше легендата за Орфей и Евридика – силна, разтърсваща и докосваща сърцето. Ако и Вие искате да минете по стъпките на тези двама влюбени, елате при нас в СПА Хотел Персенк. Ще разкрием пред Вас магията и красотата на местата, където е творил Орфей и ще бъдете по – влюбени от всякога!

ДЕВИН Прогноза за времето

Топ оферти

Получавайте първи
най-добрите оферти!

ЗАЩО ДА РЕЗЕРВИРАТЕ ДИРЕКТНО ПРЕЗ САЙТА?

ПРЕДИМСТВА