лого на добър спа хотел Персенк

бЛОГ

Девин – градът и водата

Девин – градът и водата

Община Девин е разположена в югозападната част на планината Родопи по течението на р. Въча и граничи с общините Смолян, Борино, Батак, Кричим, Перущица и Чепеларе, а на юг – с Република Гърция. Община Девин е една от десетте съставни общини на област Смолян и е с площ от 575 кв. км. Заема северозападната част на Смолянска област. Общинският център град Девин се намира в Девинската планина на 710 метра надморско равнище, в малка котловина на около 2 км. западно от сливането на Девинска река и река Въча. Обграден е на юг от Девинска планина, на северозапад от връх Гребенец, а на изток от склоновете на Чернатица. Отстои на 45 км. северозападно от гр. Смолян, 86 км. Южно от гр. Пловдив и на 206 км. от гр. София.

Релефът на общината е планински, със стръмни и недостъпни на места склонове и дълбоки долове, с полегати до стръмни била. Климатът е преходноконтинентален и се характеризира с прохладно лято и мека зима, като температурите варират от 4 ° до 30 °. Общината е богата на водни ресурси: карстови извори, реки, язовири, както и топли минерални извори с температури на водата от 16º до 76 ºС в находищата „Беденски бани” до с.Брезе, в гр. Девин (вода с много добри трапезни качества), с. Михалково (естествено газирана въглекисела вода – трапезна и за лечение), местността „Посестра” и в кв. „Настан”.

Девин предлага на своите посетители изключително спокойствие, невероятна природа, а гостоприемството на родопчани е нещото, което ще Ви накара да се почувствате в приятелска и ведра атмосфера.

Девин е много разпознаваем и преди всичко с минералните си извори и прочутата девинска вода. От беденския минерален извор извира вода, характерна със сравнително ниска минерализация, ценен физико – химичен състав, висока температура (76 С) и достатъчен дебит. Характеризира се като флуорна, силициева, въглекисела, хидрокарбонатно – сулфатно – хлоридно – натриева, калциево – магнезиева, със съдържание на радон, литий и желязо. Препоръчва се предимно за физикално лечение и профилактика на заболявания на опорно – двигателния апарат и нервната система: – Опорно – двигателна система: Дегенаривни заболявания – артрози, асептични некрози; възпалителни ставни заболявания в ремисия; състояния след травми и операции; заболявания на меките тъкани – дисторзии, тендовагинити, миозити; вибрационна болест и др. – Заболявания на нервната система: периферна – плексити, радикулити, дискова болест, лумбалгии и др.; функционални нервни заболявания – неврози, мигрени, реактивни депресии, нервно – вегетативни дистонии. – Питейно лечение: хронични заболявания на стомашно – чревния тракт, жлъчно – чернодробните пътища, на отделителната система.

Противопоказания: Острия стадий на всички заболявания с фебрилен синдром; всички инфекциозни заболявания; гнойни процеси във всички органи; всички форми на туберкулоза; всички злокачествени или доброкачествени тумори със склонност към растеж; всички венерически заболявания и СПИН; кръвоизливи от различно естество; големи камъни в бъбрека и жлъчния мехур; нарушена цялост на кожата; тромбофлебити; състояния след инфаркт на миокарда или белия дроб; хипертонична болест на сърцето над ІІІ-та степен по СЗО и напреднала атеросклероза; психични заболявания; наркомании; епилепсии; тежки кожни заболявания с нарушение на трофиката; бременност; състояние след аборт; кисти; миоми; период на менструация; напреднала остеопороза.
Водата, която тече във водоснабдителната система на СПА Хотел ПЕРСЕНК е изворна и е годна за консумация.

Извор „Балдарана” се намира в Баташкия дял на Родопите, а водите му преминават 13 км., за да достигнат до гр. Девин и до Вашата хотелска стая. Изворът е построен е и пуснат в действие през 1968 г. Дебитът е от 51 до 54 л./сек., а pH = 7, 55 (при норма 6, 5 – 9, 5). Няма остатъчна хлор и нитрити, а количествата нитрати и хлориди са много под минимално допустимите стойности. Микро-биологичните, физико-химичните и радиологичните свойства на изворната вода я правят подходяща за пиене в естествения и вид. По последно изследване на ХЕИ – гр. Смолян от декември 2009 г. водата е напълно годна за употреба и спомага за подмладяването и подържането на организма в отлично здраве.

Насладете се на свежестта на природата и Родопите с изворната вода в СПА Хотел ПЕРСЕНК!

ДЕВИН Прогноза за времето

Топ оферти

Получавайте първи
най-добрите оферти!

ЗАЩО ДА РЕЗЕРВИРАТЕ ДИРЕКТНО ПРЕЗ САЙТА?

ПРЕДИМСТВА