лого на добър спа хотел Персенк

бЛОГ

Гайдарско надсвирване в Гела и Илинденски събор

Гайдарско надсвирване се провежда всяка първа събота на месец август в родопското село Гела. То има близо 100-годишна история. На следващия ден, неделя, е големият Илинденски събор, който също се прави от незапомнени времена и някога е събирал родовете от Родопите, а днес е място за срещи на българи от всички краища на света. Тази година надсвирването и събора „Гела 2019“ ще бъдат на 3 и 4 август.

В Гела се представя и популяризира автентичния родопски фолклор и традициите в гайдарското изкуство. Задължително условие за българските участници в надсвирването е изпълненията да е на каба гайда. Този вид гайда се среща само в Родопите и другото й име е родопска гайда. Тя се отличава с басовия си тон и мекото дълбоко звучене. Гайдарското надсвирване в Гела е добило през годините международна популярност, с множество чуждестранни участници. За 2019 г. са заявили участие изпълнители от Великобритания и Шотландия, Япония, Франция, Холандия, Унгария. По данни на организаторите, през годините броят на изпълнителите е варирал между 40 и 60, като най-малкият гайдар е бил на 5 години, а най-възрастният – на 85 години. На Илинденските поляни в Гела по време на гайдарското надсвирване се стичат между 8 и 13 хиляди души, показва статистиката.

По регламент участниците се разпределят в три възрастови групи: до 14 години – с изпълнение на свободна програма до 5 минути; от 15 до 20 години – със задължително изпълнение на бавна и бърза мелодия до 6 минути; над 21 години – с изпълнение на бавна и бърза мелодия до 7 минути. Компетентно жури оценява участниците и награждава победителите с парични и предметни награди.

Програмата на 3 август, събота, започва в 10.30 ч. От 11 ч. е конкурсната програма, а награждаването на лауреатите е предвидено за 18 ч. Следва концертна програма и веселие под надслов „Хорото продължава…“.

На следващия ден, неделя, веселието продължава с Илинденския събор, чието официално откриване е от 11.30 часа. Срещата на родовете в Гела има дълга традиция, а съборът се смята за най-големия в района след Роженския. Някога за този събор хората от съседните села са се готвели цяла година, а всеки род е имал свое дърво, под което се е събирал. И гайдарското надсвирване, и съборът в Гела не минават без изкусителния аромат на чеверметата, които се въртят на бавен огън по поляните в местността Свети Илия, докато цялата околност се оглася от кръшни песни и гайди.

Живописното селце Гела е разположено на 1500 м надморска височина, в подножията на върховете Голям Перелик (2191), Орфей (2188) и Турлата (1825). Намира се на 6 км от Широка лъка, на 30 км от Смолян и само на 17 км от Девин и хотел „Персенк“. През дните на гайдарското надсвирване и събора, които събират хиляди посетители, голяма част от гостите нощуват на палатка или под открито небе в планината. СПА хотел „Персенк“, който се намира на по-малко от 17 км от Гела, предлага удобни двойни стаи и апартаменти с възможност за безплатно ползване на СПА процедури с минерална вода и ресторант-градина с разнообразно меню. Предлага и нощувки с ползване на аквапарк на изключително атрактивни цени

Подходът към Девин от село Гела е през Широка лъка.

ДЕВИН Прогноза за времето

Топ оферти

Получавайте първи
най-добрите оферти!

ЗАЩО ДА РЕЗЕРВИРАТЕ ДИРЕКТНО ПРЕЗ САЙТА?

ПРЕДИМСТВА