Ягодинска пещера


Родопите не е много висока планина, но се нарежда на първо място по красота и уникалност. В недрата си е съхранила много исторически ценности, божествени творения на природата, разкошни образци на пещерния свят, внушителни скални образования, живописни каньони и пълноводни буйни реки, оформили очарователни райски кътчета към които се насочваме при всяка възможност за

малко почивка и отдих от претовареното ежедневие. Перлата на родопската хубост е Ягодинската пещера, една вълшебна приказка в която ще попаднете още от входа и.

Пещерата е най-дългата в Родопите, около 10 км., има три етажа, но само най- ниския трети етаж е обезопасен и достъпен за посетители, през него минава осветена пътека и дава възможност на посетителите да се възхитят на удивителния блясък на пещерните образувания. Входа и изхода са изкуствено прокопани, естествения вход води до древно жилище, намерените там предмети доказват че пещерата е била обитавана през четвърти век преди новата ера. Още в самото начало попадаме сред безброй причудливи образования и феерия от цветове, сталактитите, сталактоните и сталагмити сътворяват живописни форми и пленителни фигури наподобяващи изящни завеси, птици, животни, поради преливащите се  цветове се получават атрактивни  оцветявания наподобяващи леопардови кожи. Емблематични за пещерата са перлите, техния загадъчен блясък и изящество приковават погледа ни, някои от каменните статуи наподобяват Дядо Коледа, Снежанка и седемте джуджета, Пижо и Пенда. През цялата година температурата остава около шест градуса, а влажността е 92%, надморската височина е около 930 метра, в една от залите има елха, която остава свежа с години и около нея се посреща поредната Нова година, в същата зала любителите на нестандартни сватбени церемонии сключват брак. Постоянни обитатели на подземния дворец са прилепите, троглобионти,пещерни скакалци,паяци, срещат се  лишеи, мъхове, плесени и гъби.

В района има над двеста пещери, но са недостъпни за масови посещения. Ягодинската пещера заради несравнимата си красота и магнетизъм се нарежда сред Стоте национални туристически обекти на България. Тя е отворена за туристи през цялата година, а последното влизане е в 16:15 часа, разполага и с печат. Пред входа е изграден паркинг, докато изчаквате реда си да разгледате забележителността може да се освежите и отдъхнете на чаша кафе или вкусен обяд в изискания ресторант.

Разстояние от хотела: 22 км

НАПРАВЕТЕ ВАШАТА РЕЗЕРВАЦИЯ В SPA HOTEL PERSENK

ВИЖТЕ ПРОМОЦИОНАЛНИТЕ НИ ПАКЕТИ

Времето

x
Call Now ButtonРезервирай сега