fbpx

РЕЗЕРВИРАЙ ОНЛАЙН

СЕГА

Смолян


Смо̀лян е град, разположен в Южна България. Градът е образуван на 18 юни 1960г. от слетите големи села Райково, Устово и Смолян. Той е административен център на Община Смолян и Област Смолян. Според преброяването през 2011 година населението на град Смолян е 30 642 жители.

Името на Смолян идва от славянското племе смоляни, които населявали този край. Смята се, че селището датира от дълбока древност. Носил е имената Аетос, Езерово, Ахъ Челеби, Пашмакли и пр. Според античния гръцки историк Херодот този край е бил населен с траки около 2500–3000 години преди началото на нашето летоброене.

Старогръцки източници свидетелстват, че родопското светилище на Дионисий било издигнато на високия връх Зилмисос. С този район се свързва и пребиваването на Орфей. През 1936 година около запазените развалини на старата крепост „Аетос“ (Орел) над Смолян са направени разкопки, разкрили крепостни зидове от камък и хоросан, дебели близо 2 метра, и старо славянско селище Могилата. На 18 юни 1960 3-те села Смолян, Райково и Устово се обединяват в град Смолян[5]. Смолян е бил стар административен и стопански център: село Езерово се е намирало сред Смолянските езера, Райково е било търговски център, а Устово — занаятчийски.

Градът е седалище на фирми в техническата и обслужващата сфера. В последните години се наблюдава осезаем напредък на града. Изградена е нова главна улица (2003), построени са нови хотели, заведения и дискотеки. Инвестициите в града се увеличават с огромни темпове. Един от най-мащабните проекти не само за Смолян, но и за цяла България е ски център Перелик. През месец октомври 2007 се избра и инвеститорът по спортно-туристическия център „Момчиловци“. Съоръжението ще е съизмеримо с мегапроекта „Супер Перелик“. Инвестициите в СТЦ „Момчиловци“ се предвижда да надминат 250 милиона евро. Предстои изграждането на голф игрище, ледени пързалки, писти, игрища за футбол, тенис корт, сноуборд, велоалеи, конни бази и др. Всички тези проекти доказват, че туризмът е приоритетен отрасъл за Смолян.

Планетариумът с народна астрономическа обсерватория в град Смолян е най-големият планетариум в България.[1] Отваря врати на 6 септември 1975 г. и оттогава е посетен от над 2 500 000 души.

НАПРАВЕТЕ ВАШАТА РЕЗЕРВАЦИЯ В SPA HOTEL PERSENK

ВИЖТЕ ПРОМОЦИОНАЛНИТЕ НИ ПАКЕТИ

Call Now ButtonРезервирай сега

Времето

x