Пещера Харамийска дупка


Харамийска дупка е пропастна пещера в Рило-Родопската област. Намира се на 1 км североизточно от село Триград, от източната страна на Триградското ждрело. Дължината й е 510 м. До 1977 г. е известна като две отделни пещери – Харамийска 1 и Харамийска 2. Първото известно проучване (на Харамийска 2) е направено през през юни 1924 г. от експедиция на Царския природонаучен музей. През 1965 г. пещерата е картирана от Л. Попов. През 1977 г. пещерняци изследват горната пещера и осъществяват връзката й с долната.

В периода 1981-1983 г. в пещерата са проведени археологически разкопки, ръководени от Христина Вълчанова от ОИМ – Смолян. Открити са керамични фрагменти, оръдия на труда, тъкачески инвентар от късните каменно-медна (IV хил.пр.н.е.) и бронзова епоха. Част от находките са преместени в Историческия музей в Смолян.

Пещерата не е електрифицирана. Харамийската пещера се намира срещу пещерата Дяволското гърло в защитената местност Триградско ждрело, на 2 км от село Триград. Пещерата представлява две свързани с 43-метрова пропаст пещери. Общата дължина на пещерата е 510 метра, наклонът е 45 градуса, мястото е с повишена влажност и на места с лед. В пещерата се влиза само с водач и специална екипировка. Информация за реда на влизане в пещерата може да се получи от касата или екскурзовода на пещера Дяволското гърло. Желателно е предварително записване. Местата в групата за влизане са ограничени. Сборното място е сутрин до 10 часа на паркинга пред Дяволското гърло. До входа на Харамийската пещера се стига след 20 метра ветрикално изкачване с помощта на водач и алпийска екипировка. До голямата зала вътре се слиза след 43-метрово спускане с въже надолу. Вътре в пещерата са открити археологически находки от времето на халколита и бронзовата епоха – оръдия на труда, инструменти за тъкане и керамика. При входа посетителите могат да видят декоративна композиция, изобразяваща първобитни хора.

Разстояние от хотела: 24 км

НАПРАВЕТЕ ВАШАТА РЕЗЕРВАЦИЯ В SPA HOTEL PERSENK

ВИЖТЕ ПРОМОЦИОНАЛНИТЕ НИ ПАКЕТИ

Времето

x
Call Now ButtonРезервирай сега