Буйновско ждрело


Буйновското ждрело е едно от многото райски кътчета на величествените Родопи, прорязано от живописната Буйновска река, която по своя път образува множество вирове и водопади и оформя характерния пейзаж на който се наслаждаваме. Ждрелото свързва с.Ягодина и с.Тешел. Дължината му е около десет километра, през него се извива тесен асфалтов път обгърнат от високи варовикови скали, които на места заплашително се приближават толкова близо, че почти се докосват.

Мястото, където отвесните мраморни скали почти се допират на   височина три- четири метра над шосето се нарича „Вълчия скок”. Може би местното население го е нарекло така заради вълчите глутници, които прескачат от там и нападат кошарите им. Вековните гори, обширните ливади, зелените хълмове и кристалните студени води на реки и езера се обитават от редица редки животни и птици, среща се неподправена пъстра растителност и характерната за тези балкани ароматни цветове на Силивряка, нежното Орфеево цвете.

Ждрелото е обявено за защитена територия през 1971г заради уникалната дива природа и чудните природни творения. Перлата на прелома е Ягодинската пещера, чието вълшебство и магнетизъм привлича много наши и чужди туристи, посетителите остават запленени от изящно изваяните пещерни форми. Тук имаме възможност да се възхитим на нежния блясък на безценните перли образували се под въздействието на милиони години. След направени археологически изследвания и намерени старинни предмети, като части от керамични съдове, оръдия на труда се доказва наличието на живот по тези краища още от средновековието. Наблизо е Хайдушки дол малко познат каньон, но неотстъпващ по величие и прелест на Буйновското и Триградското ждрело, до него се ходи само пеш, усилията си заслужават защото попадаш в необятен свят на красота и великолепие на дъното прикрит от буйната растителност тече искрящ водопад.

Разстояние от хотела: 21 км

НАПРАВЕТЕ ВАШАТА РЕЗЕРВАЦИЯ В SPA HOTEL PERSENK

ВИЖТЕ ПРОМОЦИОНАЛНИТЕ НИ ПАКЕТИ

Времето

x
Call Now ButtonРезервирай сега