fbpx

Древните тайни на девинската вода

Девин е китно градче в Южна България, очарователно и подканящо с великолепната си природа туристи от цял свят. Спокойно можем да кажем, че регионът е късче от Рая, малка песъчинка от съвършенството на Западни Родопи.

Девинският край е известен с богатата си история, забележителни гледки и минерална вода, символ на древните тайни на водолечението.
Още в древността са доказани лечебните качества на минералната вода. В града има минерални извори с температура от 37 – 44 градуса. Лечебните свойства на девинската вода са резултат на средната минерализация, високата температура и слаба киселинност. Намира приложение в лечението на заболявания на опорно – двигателния апарат, кожни, сърдечни заболявания, проблеми с нервната и полова система.

Девин е с мек климат – топла зима и прохладно лято. Роля за това играе и наличието на голямото количество вода и топли минерални извори, образуващи подземно езеро под града.
Магията на водата може да се усети на много места в региона. Едно от тях е екопътека Струилица – Лъката – Калето. В началото й се намира водопад – Самодивското пръскало. Той е един от най – красивите и високи водопади в България. Заставайки пред водната стихия, магическата му сила завладява и омайва, карайки човек да се слее със заобикалящото го изящество и разкош.

В близост до него има девствена поляна, за която древно поверие гласи, че е обитавана от самодиви.

 

Друг водопад в близост до местност Лъката, е Мечешкия водопад, чието интересно име произхожда от разкази на местните, които твърдят, че в него се къпят мечки. Намира се в края на екопътеката. По целия маршрут човек може да се наслаждава на водно великолепие – планинска бистра вода, която зарежда със свежест и енергия.

Такъв е девинският край – интересен, завладяващ, лековит. За всеки има по нещо и приканва своите посетители да го опознаят и обикнат!

Времето

x
Call Now ButtonРезервирай сега